De aanloop
Na de aanleg van de Toeristenweg in 1929, van Holten door de schitterende heidelandschappen naar Nijverdal, kwam het toerisme op en rond de Holterberg flink tot ontwikkeling.
Eén van de hotels die in die tijd werd gebouwd was ’t Losse Hoes van Jo Melcher. Zijn zwager was de befaamde preparateur Piet Bos, die zijn opleiding had genoten bij museum Natura Docet in Denekamp.


1938: museum opent de deuren
Samen besluiten de zwagers naast het hotel een klein museum te bouwen, dat in 1938 wordt geopend. De architect is … Loggers, die op andere plekken op en rond Holterberg diverse fraaie villa’s had gebouwd.
Het eerste museum was niet meer dan één zaal, met op de hoeken een viertal diorama’s, levensgrote kijkdozen met geschilderde achtergronden.
Deze oorspronkelijke museum is nu de laatste zaal van de rondgang door Natuurmuseum Holterberg.
Tijd van groei
Het museum was een perfecte aanvulling op wat Holten en de Holterberg het na de Tweede Wereldoorlog exploderende binnenlandse toerisme te bieden had.
Als snel werd de eerste uitbreiding van het museum gerealiseerd met een extra zaal. In de komende 70 jaar zouden steeds weer uitbreidingen aan het museum worden toegevoegd.
Grote stromen toeristen wisten het museum op de Holterberg, dat inmiddels ‘Natuurhistorisch Museum Piet Bos’ heette, te vinden.


Kees Bos
In 1963 overleed oprichter Piet Bos. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Kees, toen pas 23 jaar. Kees had het prepareren geleerd in de werkplaats van zijn vader en zijn andere kunstzinnige talenten ontwikkeld aan de kunstacademie in Arnhem.
Waar zijn vader Piet andere kunstenaars inhuurde om de achtergronden van de diorama’s te schilderen ging Kees dit zelf doen.
Internationaal vermaard
Kees Bos realiseerde niet alleen diorama’s op de Holterberg.
Zijn diorama’s waren zo vermaard dat ook musea in Finland, Duitsland en Frankrijk een beroep op de kunstenaar deden.
Ondertussen werd het museum nog talloze malen uitgebreid, met steeds grotere en fraaiere diorama’s.
Kees Bos bleef tot zijn dood in 2002 met hart en ziel aan het museum, dat na diverse naamswijzigingen inmiddels Natuurdiorama Holterberg heette, verbonden.


De geschiedenis verbeeld
Intussen bestaat Natuurmuseum Holterberg ruim 80 jaar. Waar veel diorama’s over de hele wereld plaats hebben gemaakt voor andere vormen van expositie, worden ze op de Holterberg met veel liefde en aandacht in ere gehouden.
In het museum wordt in een kleine maar fraaie permanente expositie aandacht besteed aan de geschiedenis van het museum en de geestelijk vaders Piet en Kees Bos.
Zo is bijvoorbeeld de preparatietafel van Piet Bos te bewonderen.